Informatie

 

Waarom naar de trimsalon:                

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de hondentrimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen!

Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, uitdunnen, plukken, wassen, kammen/borstelen.

Ook hoort bij een trimbeurt het schoonmaken van de oren, knippen van de nagels, verwijderen van teken en  als het nodig is reinigen van tanden en behandelen van verstopte anaalklieren.

Bouviers, schnauzers, de meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt.

Spaniëls, setters, retrievers etc. worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd.

Poedels, Maltezers en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model. In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en …lang haar blijft lang nat.

 

Hoe vaak naar de trimsalon: 

Hoe vaak moet uw hond worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht.

Maar om u een idee te geven;         Poedel/Maltezer            4 – 8 maal per jaar

                                                         Spaniël vachten            4 – 6 maal per jaar

                                                         Ruwharige vachten      2 – 4 maal per jaar

 

 

Het ontstaan en voorkomen van klitten in de vacht van onze hond.

Er zijn een hoop verschillende vachtsoorten. Maar allemaal kunnen ze op den duur gaan klitten. Dit komt meestal door onvoldoende onderhoud van de vacht door de eigenaar, maar ook kunnen klitten ontstaan op plaatsen waar de hond overmatig likt en krabt.
Door onvoldoende verzorging gaan de haren aan elkaar vast zitten, waardoor kleine bosjes haar in de vacht samenklonteren. Als ze er elke dag of om de paar dagen worden uitgekamd, is er niets aan de hand. Blijven deze klitjes zitten, dan worden ze steeds groter en uiteindelijk zijn ze niet meer met de kam of borstel te verwijderen. In ernstige gevallen vervilt de vacht zelfs helemaal. Hierbij ontstaat er een viltlaag van vacht dicht op de huid, waardoor er geen lucht meer bij de huid kan komen. Dit kan vervelende gevolgen hebben zoals ernstige jeuk door broeierigheid, met als gevolg smetplekken op de huid. Een vervilte vacht is te laat voor elke juiste behandeling, vaak is de enige optie het wegscheren van de viltlaag. Het resultaat is dan ook een kortgeschoren/kale (maar zeer blije/opgeluchte) Hond.
 
Hoe voorkomt u klitten!!
 
 
Het voorkomen van klitten is op zich niet zo heel moeilijk. Een regelmatige verzorging van de vacht van uw Hond voorkomt de meeste klitten. Een enkel klitje is heus geen zonde en is zelfs normaal. Kam de vacht van uw hond geregeld door. Let daarbij op dat u goed vanaf de huid kamt, het beste in laagjes vanaf onderen. Zo tilt u elke keer een laagje haar op, kamt de haren eronder en laat een nieuw laagje vallen. Zo werkt u systematisch van beneden naar boven en kunt u bijna geen plekje overslaan. Vergeet vooral de lastige plekjes niet, zoals de okseltjes en de buik.
Mocht u twijfelen over hoe u uw hond het beste kunt kammen of borstelen, aarzel dan niet om dit te vragen Ik geef u graag advies over de kam/bostelmethode die het beste bij uw hond past.